Израел и „Хамас“ спират огъня за четири дни

Споразумението за временно спиране на огъня между израелската армия и терористичната групировка „Хамас“ влезе в сила. Очаква се по-късно през деня да бъде освободена първата група от 13 заложници.

Това е първото спиране на огъня между воюващите страни от 7 октомври насам. Тогава „Хамас“ атакува цели в Израел. В отговор армията започна масирани и въздушни удари в ивицата Газа. Израел обяви, че целта е групировката да бъде унищожена и се закани с мащабна сухоземна операция в палестинската територия. Тя бе отложена заради дипломатически усилия за осовобождаване на заложниците, държани от „Хамас“.

Според оценки на властите в ивицата Газа убитите от началото на конфликта са 14 854, а ранените – около 36 хил., предаде ДПА. Данните не са потвърдени от независими източници. Само при атаката на „Хамас“ от 7 октомври загинаха над 1200 израелци.

Четиридневното прекратяване на огъня се счита от израелските сили за „кратка почивка“, разбра се от думите на военния министър Йоав Галант. Той коментира, че след това интензивните военни действия ще продължат поне още два месеца. След изтичането на този срок се очакват многобройни единични операции докато „произтичащата оттам военна заплаха не бъде ликвидирана“.

Ден по-рано говорителят на военното крило на „Хамас“ Абу Убайда призова за ескалация на сблъсъците по „всички възможни фронтове на съпротивата“.

След началото на конфликта Израел блокира изцяло ивицата Газа и бяха спрени всякакви доставки, което пък доведе до заплаха от хумантирна катастрофа. Няколко седмици по-късно бе постигнато съгласие за доставки от Египет. След влизане на примирието в сила се планира увеличение на доставките, съобщи Ройтерс, позовавайки ръководителя на египетската Държавна информационна служба Дия Рашван. Всеки ден ще бъдат доставяни 130 хил. литра дизелово гориво, 4 камиона бензин по 200 камиона, натоварени с хуманитарна помощ.