В Газа вероятно има над 10 хиляди израелски войници

Израел е разположил понастоящем над 10 хиляди войници в ивицата Газа, където води война срещу контролиращото палестинската територия ислямистко движение „Хамас“, пише в. „Аарец“, цитиран от ДПА.

Израелският всекидневник, който се позовава на армията, уточнява, че по-голямата част от тези военнослужещи се намират в кварталите Зейтун и Джабалия в град Газа.

Общо 66 израелски войници са били убити по данни на медии в тази палестинска територия от началото на сухопътната операция в края на миналия месец.

Според „Аарец“ няколко от тях са станали жертва на приятелски огън.

Израелската армия каза, че разследва тези инциденти, за да извлече поуки за бъдещето, предаде БТА.

„Хамас“ и Израел се доближават до споразумение прекратяване на огъня в ивицата Газа, увери междувременно лидерът на палестинското ислямистко движение Исмаил Хания, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

„(„Хамас“) изпрати отговора си на братята от Катар и на посредниците. Приближаваме се към сключването на споразумение за прекратяване на огъня“, каза Хания в кратко съобщение, публикувано в акаунта на палестинското движение в „Телеграм“, предаде АФП.

Лидерът на „Хамас“ повтори същото в изявление, изпратено до Ройтерс. Текстът не съдържа подробности.

Очаква се споразумението да бъде представено по-късно днес от представители на Катар, каза пред катарската телевизия Ал Джазира друг високопоставен представител на „Хамас“, цитиран от Ройтерс.

Иззат ар Ришек, който е член на политическото бюро на палестинското ислямистко движение, посочи, че временното прекратяване на огъня ще даде възможност в ивицата Газа да бъде доставена хуманитарна помощ.

Сделката освен това предвижда размяна на хора между двете страни в конфликта, отбеляза той, като уточни, че „очакваното споразумение ще включва освобождаването на израелски жени и деца заложници в замяна на освобождаването на палестински деца и жени от окупационните затвори“.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън изрази оптимизъм, че е на път да бъде постигнато такова споразумение, припомня Ройтерс.

„Хамас“ взе около 240 заложници при нападението си в Израел на 7 октомври. От няколко дни се говори, че е на път да бъде постигнато споразумение за освобождаване на част от пленниците в замяна на прекратяване на огъня, което да позволи доставките на хуманитарна помощ, от каквато населението на ивицата Газа отчаяно се нуждае.

На този етап обаче насилието не спира.

Най-малко 17 души са били убити при израелски въздушен удар в бежанския лагер Нусейрат, в централната част от ивицата Газа, в полунощ, съобщи палестинската официална новинарска агенция УАФА, цитирана от Ройтерс.

Тези данни не са проверени по независим път. Засега няма коментар от страна на израелската армия.