Съюзът на бившите барети: „Алексей завинаги ще остане пример, достоен за подражание“

Управителният съвет на Съюза на бившите барети (СББ) с болка, гняв и възмущение научи за жестокото убийство на колегата ни Алексей Петров. С такава позиция излезе в четвъртък организацията, чийто съучредител е Петров. Колегите му заявяват, че той е пример достоен за подражание.

Ето какво се казва управата на СББ:

„Освен дългогодишен служител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), той е и един от учредителите на Съюза на бившите барети. Професионалната му биография като служител на МВР е пример за подражание за всички негови колеги, избрали да се посветят на защитата на сигурността на българските граждани срещу една от най-опасните форми на престъпни посегателства – тероризма.

Още след завършване на СВУ „Ф. Дзержински“ в Пазарджик през 1981 г, Алексей Петров постъпва като командос в Специализирания отряд за борба с тероризма. По време на 10-годишната си служба последователно заеми различни длъжности и се издига до командир на група. В работата си в СОБТ Алексей Петров се откроява като лидер със доказани качества и умения. Ръководил е сложни и отговорни специализирани операции и е награждаван многократно по време на службата си.

Алексей Петров има и успешна спортна кариера. Той е неколкократен републикански шампион по карате, треньор и впоследствие Президент на Българска национална федерация „Карате“. В рамките на неговото управление на Федерацията българското карате постигна най-големите си успехи в историята, включително и олимпийско злато. Много деца и младежи се вдъхновиха да се посветят на този спорт, формиращ отговорност, последователност, себеотрицание, спортсменство и дисциплина – толкова важни качества за едно успешно общество.

Като един от създателите на Съюза на бившите барети Алексей Петров работеше активно за издигане на авторитета и влиянието на СББ като организация и опора за служителите на СОБТ след периода на тяхната активна служба. Многократно е подпомагал морално, материално и по всякакъв друг начин бившите служители на СОБТ и техните семейства, като винаги е бил всеотдаен и съпричастен към техните проблеми. Алексей завинаги ще остане в сърцата ни като един от нас – пример, достоен за подражание“.