Президентът свиква 49-ото Народно събрание в сряда

Президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 49-о Народно събрание на 12 април 2023 г. от 10.00 часа.

Указът вече е подписан, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

След изборите на 2 април в парламента намериха място шест политически формации. Най-голямата парламентарна група е тази на ГЕРБ с 69 мандата. Това е с пет места повече от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“, която има общо 64 депутати. Групата на „Възраждане“ ще се състои от 37 депутати, а тази на ДПС – от 36. Депутатите на БСП са 23, а на „Има такъв народ“ – 11.

Още миналата седмица Радев каза, че ще издаде указа, след като ЦИК обяви списъка с новите 240 народни представители, което стана в събота. 

След изборите неофициалната информация беше, че първото заседание на новото Народно събрание да бъде насрочено за седмицата след Великден, но изглежда президентът е решил да избърза.

Така сега партиите имат изключително малко време да си разпределят стаите в парламента и местата в пленарната зала. Администрацията на Народното събрание също ще трябва да организира церемонията около първото заседание за едва два дни. 

(Очаквайте подробности)