Премиерът обяви за измислица Алексей Петров да има роля в „сглобката“ на властта

Пълна измислица е, че убитият в сряда Алексей Петров е имал каквато и да е роля при съставяне на правителството и може да се смята за негов архитект, заяви премиерът Николай Денков в отговор на журналистически въпроси след срещата в Министерския съвет в петък с ръководствата на МВР и службите заради покушението на бившата барета и един от едрите бизнесмени на прехода.

Министър-председателят декларира също така, че Алексей Петров няма нищо общо и със законодателната и управленската програма на правителството, сформирано между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

„Това са спекулации, които се опитват да създадат негативен имидж, използвайки конкретния случай“, заяви Денков. Той допълни, че е виждал Петров по време на срещи със Съюза за стопанска инициатива, но лично не е говорил с него, както и че в разговорите им с ГЕРБ за съставянето на кабинет името на бившата барета не е споменавано при обсъждането на министрите.

„Това е измислица, която в момента някой се опитва да използва за политически актив“, заяви още премиерът.

Денков и Габриел са виждали убития само по форуми

Вицето му Мария Габриел също отрече да се е срещала лично с Алексей Петров, каквото впечатление можеше да се състави от думите на убития, че в ресторанта на дъщеря му „При делвите“ са идвали и Бойко Борисов, и Кирил Петков, и Мария Габриел.

„Никога не съм се срещала с него. Ако е имало срещане, това е било в рамките на форуми, на които той е представлявал своята асоциация. На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество го видях за първи път“, каза тя.

Това уверение идва най-вече в отговор на твърдения на президентските хора като бившия вътрешен министър Иван Демерджиев, както на ИТН, за това как Алексей Петров разказа, че в негов ресторант са идвали и Бойко Борисов, и Кирил Петков. Освен това бившата барета се обяви публично за оставката на бившия главен прокурор Иван Гешев, а после за същото настоя и предложената от ГЕРБ за премиер Мария Габриел.

От партията на Борисов досега упорито мълчаха за убийството на Петров. В петък вицепремиерът Мария Габриел повтори казаното от Денков – застреляният нямал нищо общо със сформирането на правителството.

„Ако погледнете говорителите с тази политическа тема – това са същите политици, които се опитват още от първия ден да съборят редовното правителство и да търсят избори или други решения, така че има мотиви“, каза министър-председателят в отговор на въпрос кой се опитва да използва темата за политически актив.

Не е обсъждано изобщо някакво участие на Петров в ДАНС

Категорично не е обсъждано името на Алексей Петров за директор на ДАНС, каза още премиерът Денков. Никога, по никакъв повод тази или миналата година не е обсъждано изобщо някакво участие на Петров в ДАНС, обяви той по повод думите на самия Петров, че би приел да работи в ДАНС като отговорник за икономическата сигурност.

„Двамата с премиера Денков сме тези, които по време на преговорите в детайли знаехме как беше конструирано това правителство – с ясни преговори по отношение на приоритети, по отношение на законодателна програма, на съставяне на правителство“, каза Мария Габриел.

Поставянето на охрана на Христо Иванов, Атанас Атанасов и Кирил Петков е заради сигнал, който няма нищо общо като мотивация със случая с Алексей Петров, каза още премиерът. Става дума за тема, в която Алексей Петров изобщо не се появява като дейност, допълни той.

Предстои заседание на Съвета по сигурност. Съветът ще се занимава с проблеми, действително свързани с националната сигурност, а конкретният случай – убийството на Алексей Петров, изобщо не е такъв, посочи още Денков.