Камерън: Украйна може да нанася удари по цели в Русия с британските оръжия

Украйна има право да нанася удари по цели в Русия с помощта на доставеното от Великобритания оръжие, заяви британският външен министър Дейвид Камерън, който посети Киев. 

 

Лорд Камерън обеща 3 милиарда паунда годишна военна помощ за Украйна за колкото дълго време е необходимо. Той добави, че Украйна има право да използва оръжия, предоставени от Великобритания, за да нанася удари по цели в Русия и че зависи от Киев дали да го направи. 

 

Британският дипломат номер едно каза, цитиран от БНР, че продължаващата подкрепа от страна на Великобритания ще трябва да дойде под формата на финансова помощ, тъй като тя е „изчерпала всичко по отношение на предоставянето на оборудване“ след последния пакет от военна помощ от 500 милиона паунда, който включва бойна техника, превозни средства и ракети. 

 

По време на второто си посещение в Киев Дейвид Камерън се срещна с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба и президента Володимир Зеленски. 

 

Зеленски благодари на Обединеното кралство за продължаващата подкрепа. Руските атаки се засилиха през последните няколко седмици, докато Украйна чака обещаните доставки не само от Обединеното кралство, но и от САЩ и Германия, които се съгласиха да изпратят така желаните зенитно-ракетни системи Patriot.