Израел ще поднови операцията си в Газа след изтичане на временното примирие

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в телефонен разговор на американския президент Джо Байдън, че Израел ще поднови операцията си в Газа с пълна сила, веднага щом изтече временното примирие с „Хамас“, съобщи Ройтерс.

Нетаняху обаче е казал още, че би приветствал удължаване на примирието, ако това облекчи освобождаването допълнително на по 10 заложници на ден, както беше договорено с постигнатото с посредничеството на Катар споразумение с „Хамас“.

Двамата лидери са се споразумели да „продължат да работят за гарантиране на освобождаването на всички заложници“, съобщи Белият дом.

39 палестински затворници се завърнаха в неделя в Западния бряг, след като бяха освободени от Израел по силата на споразумение за прекратяване на огъня с „Хамас“, съобщи Асошиейтед прес.

39-те млади мъже, облечени в сиви затворнически дрехи, бяха посрещнати от няколкостотин доброжелатели в центъра на Рамала. Тълпата вдигна мъжете на раменете си. Мнозина правеха знака на победата и държаха зелените знамена на „Хамас“.

Освобождаването стана часове след като „Хамас“ освободи 17 заложници, които държеше в ивицата Газа. Това беше третата от четирите планирани размени в рамките на споразумението за прекратяване на огъня, което изтича в понеделник.