Израел и Хамас се споразумяха за 4-дневно прекратяване на огъня

Израел и „Хамас“ се договориха в сряда за четиридневна пауза в боевете, която да позволи освобождаването на 50 заложници, държани в Газа, в замяна на 150 палестинци, лишени от свобода в Израел, както и навлизането на хуманитарна помощ в обсадения анклав, предаде Ройтерс.

В първия голям дипломатически пробив във войната Израел, Хамас, Съединените щати и Катар очертаха в поредица от изявления внимателно планирано споразумение, което беше подготвяно в продължение на седмици.

Споразумението е постигнато чрез посредничеството на Катар и Съединените щати, като от няколко дни се твърдеше, че то е неизбежно.

Според споразумението палестинските бойци ще освободят 50 жени и деца, отвлечени при атаката на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, при които според Израел са били убити 1200 души, повечето от които цивилни.

Израелското правителство заяви, че За всеки допълнителни 10 освободени заложници паузата ще бъде удължена с още един ден. Те одобриха прекратяването на огъня след 6-часово заседание, съобщи Асошиетед прес.

„Правителството на Израел се ангажира да върне всички заложници у дома. Тази вечер то одобри предложеното споразумение като първи етап от постигането на тази цел“, се казва в изявлението на правителството.

От „Хамас“ казват, че 50-те заложници ще бъдат освободени в замяна на 150 палестински жени и деца, които се намират в израелски затвори. Сделката за 4-дневно примирие ще позволи на стотици камиони с хуманитарна, медицинска и горивна помощ да влязат в Газа.

Началният час на примирието ще бъде обявен през следващите 24 часа и може да бъде удължено. Споразумението е първото примирие от началото на войната
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви в изявление на правителственото заседание, че по-широката мисия на Израел остава непроменена.

„Ние сме във война и ще продължим войната, докато не постигнем всичките си цели. Да унищожим Хамас, да върнем всички наши заложници и да гарантираме, че нито едно образувание в Газа не може да заплашва Израел“, каза той, цитиран от Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства споразумението.

„Днешната сделка трябва да върне у дома още американски заложници и аз няма да спра, докато всички те не бъдат освободени“, каза Байдън в изявление.

Държавният глава на САЩ подчерта, че Нетаняху се е ангажирал да подкрепи „удължена пауза“, за да гарантира не само освобождаването на всички заложници, но и че може да бъде изпратена хуманитарна помощ на палестинците в Газа, съобщи Асошиетед прес. 

По-дългосрочно затишие може да доведе до международен, но и вътрешен натиск Израел да прекрати войната си, без да постигне целта си да унищожи военния капацитет на Хамас.

Международният комитет на Червения кръст заяви, че е готов да подпомогне всяка размяна във войната между Израел и Хамас. Президентът на Червения кръст Миряна Сполярич се срещна с политическия лидер на Хамас Исмаил Хания в Катар, както и с политическите лидери на Катар по-рано тази седмица.

Войната избухна на 7 октомври, когато няколко хиляди бойци на Хамас нахлуха през границата с Израел, убивайки най-малко 1200 души и вземайки стотици за заложници. Повечето от загиналите са цивилни, а сред заложниците има малки деца, жени и възрастни хора.