“Хамас“ е екзекутирал израелска заложничка в болница “Шифа“

Израел заяви, че е групировката „Хамас“ е екзекутирала пленена военнослужеща, а двама чуждестранни заложници са били държани на мястото, което в центъра на опустошителната шестседмична офанзива на израелските сили, съобщи Ройтерс.

От болница „Аш Шифа“, която доскоро беше убежище за десетки хиляди бягащи от войната палестинци, бяха евакуирани пациентите и персоналът, откакто миналата седмица израелските войски нахлуха в нея, за да унищожат скрити съоръжения на „Хамас“.

Израел също така издирва около 240 души, които „Хамас“ отвлече в Газа след трансграничната атака на 7 октомври, която предизвика войната.

Една от тях е 19-годишната новобранка в израелската армия Ноа Марсиано, чието тяло беше намерено близо до болницата миналата седмица.

„Хамас“ заяви, че тя е загинала при израелски въздушен удар, и публикува видеоклип, който изглежда показва трупа ѝ с рана на главата.

Израелските военни заявиха, че съдебномедицинската експертиза е установила, че тя е получила незастрашаващи живота наранявания при такъв удар, съобщи БТА.

„Според разузнавателна информация – солидна разузнавателна информация – Ноа е била отвлечена от терористи на „Хамас“ зад стените на болница „Шифа“.

Там тя е била убита от терорист на „Хамас“, заяви главният говорител контраадмирал Даниел Хагари. Той не даде подробности.

В телевизионния си брифинг Хагари заяви, че въоръжени лица от „Хамас“ са довели в „Аш Шифа“ и един непалец и един тайландец, които са сред чуждестранните работници, заловени при нахлуването на 7 октомври. Той не назова имената на двамата заложници.