Емил Дечев: Има голям проблем със случаи на осъдени на затвор, които не са зад решетките

„Ако той (Росен Ангелов – бел. ред.) беше в местата за лишаване от свобода, вероятността да се случи това престъпление е почти нулева. За съжаление, това не е се е случило. Това е една слабост във функционирането на нашите институции. Това е голям проблем.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев във връзка с осъждането на прокуратурата заради шесторното убийство в Нови Искър. Причината е, че извършителят на убийството е трябвало да лежи в затвора в същото време, когато извършва престъплението, след като по-рано има влязла в сила ефективна присъда за блудство с малолетно момиче.

Според зам.-министъра решението на проблема не е в увеличаване на размера на наказанията, а в повишаването на ефективността на институциите.

Трябва да се опитваме да приключваме наказателните производства бързо или поне в разумен срок. На следващо място нашата полиция, прокуратура, следствие и съд трябва да работят, така че тези, които искат да извършват престъплението да знаят, че разкриването е много по-вероятно от това да се замажат следите и да не им бъда потърсена наказателна отговорност.
Според Дечев ако до 72 часа Главна дирекция „Охрана“ не успее да намери осъденото лице на неговия адрес или работното му място, тогава с издирването на това лице трябва да се заеме МВР.

Зам.-министър Дечев смята, че промените в Наказателно-процесуалния кодекс, включително и механизмът за разследване на главния прокурор, ще издържат в Конституционния съд.

„Не ме притеснява намерението на прокуратурата да сезира Конституционния съд“, категоричен бе той.

„Нито разпоредбите са дискриминационни, защото може да има неравно отношение към хора, които са в различни позиции и това е утвърдена практика в ЕСПЧ“, посочи Дечев.

Той препоръча на представителите на прокуратурата да прочетат няколко решения на ЕСПЧ по чл. 14 от Европейската конвенция за правата на човека, за да се убедят в това.