БСП започна да се разграничава от изказванията на Ваня Григорова

Само два дни след балотажа на местните избори БСП започна да се разграничава от  кандидат-кмета си за София Ваня Григорова. Зам.-председателят на партията Атанас Зафиров обяви, че изказванията ѝ от последните дни нямат нищо общо с позицията на БСП. 

„Начинът, по който в последните два дни г-жа Григорова комуникира с част от избирателите, с част от обществото, по никакъв начин не бива да бъде обвързан с БСП. Тя говори от свое име и в качеството си на общинския съветник Ваня Григорова. Много ме притесни признанието ѝ, че няма представа кой е финансирал нейната кампания, която беше видимо добре финансирана. Това е доста притеснително. Какви са личните ѝ амбиции – този въпрос трябва да бъде поставен на нея. Няма как да има ляво обединение без БСП да бъде в центъра му“, каза Зафиров пред БНТ в отговор на въпрос дали приема за Ваня Григорова определението „новото лице на лявото“.

Късно в понеделник и по-рано днес пък Григорова обяви, че срещу нея имало „либерален ла*номет“ и обясни, че през последните дни опоненти публикували неверни факти и фалшиви новини за нея. 

„Не видях само публикации, които се занимават с бельото ми. Когато хвърляш ла*на, ти си ла*номет“, каза по-рано във вторник пред бТВ Григорова.

Сегашното разграничаване на Зафиров, който е близък до лидера на БСП Корнелия Нинова, не е изненада. Още преди издигането на Григорова за кмет неофициално се говореше, че Нинова не приема добре идеята. Кандидатурата на бившата синдикалистка бе обявена първо от БСП-София, а ръководството на партията забави окончателното решение. По време на предизборната кампания тясното ръководство на партията обяви, че Кирил Добрев има общо с организирането на медийни участия на Григорова. Самият Добрев пък е един от противниците на Нинова вече от няколко години. 

Във вторник Атанас Зафиров обяви, че без подкрепата на БСП Ваня Григорова нямало как да постигне такъв резултат в София. Тя стигна до балотаж, но загуби с под 5000 гласа от издигнатия от ПП-ДБ и „Спаси София“ Васил Терзиев.