„Алфа Рисърч“: Коалицията ГЕРБ-СДС с минимална преднина пред ПП-ДП

Финалното проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“, проведено в периода 25 – 29 март 2023 г., не показва ясен победител на предстоящите на 2 април парламентарни избори.

Насочени основно към твърдите партийни електорати, посланията на партиите не успяват да мотивират по-широк кръг от избиратели да отидат до урните. Така, състезанието се свежда до битка „за няколко процента повече“, които няма как да променят радикално нито политическата картина в страната, нито състава на 49-то Народно събрание, отбелязва социологическата агенция.

Коалицията ГЕРБ-СДС е с крехка преднина пред ПП-ДП от едва 0.5 процентни пункта.

„Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) имат подкрепата на 25.4% на твърдо решилите да гласуват, докато ГЕРБ-СДС получава 25.9%, показва анкетата.

Оспорвана е и битката между третия и четвъртия. ДПС и „Възраждане“, които имат съответно 13.8% и 13.6% .

БСП остава на пета позиция с 8.2%.

Тези пет политически формации със сигурност ще намерят място в 49-ото Народно събрание.

Противопоставянето между първите две политически сили и съсредоточаването на обществения фокус върху тях поставя в по-неизгодна ситуация малките формации.

Теоретични шансове да прескочат 4% бариера имат „Български възход“ и „Левицата“, но вотът ще зависи в много голяма степен от способността им да убедят своите избиратели „защо си струва да отидат до урните“, смятат от „Алфа рисърч“.

Социологическата агенция посочва, че умората, разочарованието и нервността на избирателите от безплодността на последните няколко парламента правят много несигурни техните нагласи и поведение.

Евентуални размествания обаче не могат да променят основните параметри на парламентарната картина.

Резултатите от изборите зависят до голяма степен от това доколко ще се мобилизират и как ще гласуват софиянци, коментира Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“ пред БНТ.

Тя посочи, че кампаниите на партиите са успели да променят нагласите на всеки девети избирател. Цели 15% още се чудят дали и как да гласуват.

Формирането на правителство при очертаващия се парламент с пет политически формации ще е дори по-трудно в сравнение с предното Народното събрание, смята Геновева Петрова.

Съставянето на правителство ще бъде все така сложно, както и в 48-ия парламент , а правителство и премиер ще продължат да бъдат в рубриката „търси се“, отбелязва „Алфа Рисърч“.

Очертава се пореден вот с ниска избирателна активност. Само 39% са категорични, че ще упражнят правото си на глас.

В „Партията на негласуващите“ са се обозначили почти половината анкетирани – 49% са категорични, че няма да участват в тези избори.

Изследването на „Алфа Рисърч“ е проведено в периода 25 – 29 март 2023 г. То е реализирано със собствени средства. Проведено е сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.